Oravat

Orava synnyttää vuodessa normaalisti kaksi poikuetta, hyvinä vuosina jopa kolme poikuetta. Oravanpesä on normaalisti puussa, mutta se saattaa pesiä myös rakennuksiin. On huomattava, että orava on rauhoitettu helmikuusta marraskuuhun, jolloin sen pesää ei saa hävittää.

Ensimmäisiä poikasia tavataan pesän ulkopuolella huhti-toukokuun vaihteessa. Kiipeilemistä vasta harjoittelevat poikaset voivat pudota maahan. Emo noutaa pudonneet poikaset takaisin pesään, mikäli sitä ei häiritä. Oravanpoikaset ovat vilkkaita ja uteliaita ja saattavat jopa alkaa seurailla ihmisiä. Emonsa jo vieroittaman poikasen kasvua voi tukea tarjoamalla sille lisäruokaa ja nukkumapaikan. Lemmikiksi oravaa ei kuitenkaan saa ottaa.

Vieroitetun poikasen tunnistamisessa voidaan pitää nyrkkisääntönä sitä, että sen häntä muistuttaa pulloharjaa. Mikäli poikasen häntä on vielä selvästi suikero, se ei vielä pärjää omillaan. Jos tapaat tällaisen suikerohäntäisen poikasen luonnossa, seuraa tilannetta hetki turvallisen matkan päästä. Mikäli emoa ei näy ja/tai poikasta ahdistelee petoeläin tai varislintu, ota poikanen talteen. Myös isompi poikanen voi joutua pulaan ja olla avuntarpeessa. Jos poikanen vain kyyhöttää paikallaan viluisen näköisenä, se voi olla loukkaantunut tai nälkiintynyt.

Eläinhoitola ottaa vastaan apua tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä. Oravanpoikaset palautetaan luontoon siinä vaiheessa kun ne pärjäävät omillaan.