Rastaat

Rastaanpoikasia tavataan toukokuun lopusta juhannukseen asti kaupunkialueilla runsaasti. Rastaanpoikaset lähtevät pesästä jo noin pariviikkoisina ja lentokyvyttöminä. Poikaset liikkuvat maassa lähinnä pomppimalla ennen lentokyvyn saavuttamista. Emolinnut käyvät ruokkimassa poikasiaan maassa ja puolustavat poikasiaan räksättämällä kovaäänisesti ja tekemällä valehyökkäyksiä. Emolinnut saattavat myös pommittaa uhkaajia ulostamalla näiden päälle.

Jos rastaanpoikanen on selvästi vahingoittunut tai se vain nuokkuu silmät kiinni, se on avun tarpeessa. Tarkista silloin onko lähistöllä lisää huonokuntoisia tai kuolleita poikasia. Huonokuntoiset poikaset voi ottaa talteen ja olla yhteydessä luonnonvaraisia eläimiä hoitavaan tahoon. Voit soittaa myös meille Lemmikin numeroon 045 209 2540, niin neuvomme hoitopaikan järjestämisessä.

Kaikille linnuille on asetettu lakisääteinen pesimärauha koko lisääntymiskauden ajan. Tänä aikana kaikki linnut, niiden munat, pesät ja pesäpuut ovat rauhoitettuja. Mitään lintua ei pesimäaikana saa pyydystää, siirtää eikä muutenkaan häiritä. Remonttia suunnittelevan tulee huomioida myös se, että mikäli rakennuksen tiedetään olevan lintujen pesimäpaikka, on remontti ajoitettava alkamaan joko ennen pesimäkauden alkamista tai vasta sen jälkeen.

Mikäli rastaanpoikanen on ajautunut vaaralliselle paikalle, kuten autotielle tai suljettuun tilaan, josta se ei omin avuin pääse pois, sitä voi auttaa siirtämällä sitä muutamia metrejä turvallisempaan paikkaan. Emolinnuilta voi suojautua varustautumalla sateenvarjolla. Emo tunnistaa poikasensa äänen perusteella, joten vieraan hajun tarttumisesta poikaseen ei juurikaan tarvitse huolehtia.